Ana sayfa
|
Samsun Forum
|
Makale Yazıları
|
Hesabınız
|
Haber Öner
  
Kuaza
Ana Sayfa Dünya Eğitim Ekonomi Gündem Haberler Magazin medya Otomobil Sağlık Siyaset Spor Teknoloji
Free Image Hosting At site
YÖK şapkayı önüne koydu düşünüyor
Kategori: EÄŸitimEklenme Tarihi: Åžub 11th, 2010Ekleyen: admin

Türbanlı tıp öğrencisi derse ÅŸapkayla girmesine izin vermeyen öğretim üyelerini BaÅŸbakanlığa ÅŸikayet etti. BaÅŸbakan ÅŸapkalı eÄŸitim için YÖK’te görüş istedi. Konu, YÖK Hukuk MüşavirliÄŸi tarafından deÄŸerlendiriliyor.


Ali Ekber ERTÜRK’ün haberi

İki yıl boyunca derslere perukla giren türbanlı CerrahpaÅŸa Tıp öÄŸrencisi Nur İncekara yeni öÄŸretim yılına ÅŸapkayla devam etmek istedi. Ancak sınıftan çıkarılan İncekara’nın yaptığı baÅŸvuru üzerine BaÅŸbakanlık İnsan Hakları BaÅŸkanlığı YÖK’ten ‘Åžapkalı eÄŸitim’ için görüÅŸ istedi

BaÅŸbakanlık ile YÖK arasındaki yazışmaya konu olay, İstanbul Üniversitesi CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nde yaÅŸandı. Fakültenin 3′üncü sınıfında okuyan türbanlı öÄŸrenci Zeynep Nur İncekara, iki yıl boyunca peruk takarak girdiÄŸi derslere, yeni öÄŸretim yılında ÅŸapka takarak girmek istedi. Ancak İncekara, ‘Kılık Kıyafet YönetmeliÄŸi’ne aykırı davrandığı’ gerekçesiyle öÄŸretim üyeleri tarafından sınıftan çıkarıldı.

Bu geliÅŸme üzerine dekanlığa baÅŸvuran İncekara, ‘Rencide edildiÄŸini ve eÄŸitim hakkının engellendiÄŸini’ ileri sürerek kendisini sınıftan çıkartan öÄŸretim üyelerini ÅŸikayet etti ve maÄŸduriyetinin giderilmesini istedi. Ancak dekanlık, uygulamanın Kılık Kıyafet YönetmeliÄŸi’nin bir gereÄŸi olduÄŸunu belirterek, İncekara’nın baÅŸvurusunu reddetti.

Åžapkalı öÄŸrenci İncekara, dekanlıktan gelen yanıt üzerine bu kez BaÅŸbakanlık İnsan Hakları BaÅŸkanlığı’na baÅŸvurdu. BaÅŸbakanlık İnsan Hakları BaÅŸkanlığı da, YÖK BaÅŸkanlığı’na resmi bir yazı göndererek, ‘Derslere ÅŸapka ile girilip girilemeyeceÄŸi’ konusunda hukuki görüÅŸ istedi.

BaÅŸbakanlık İnsan Hakları BaÅŸkanı Mehmet Yılmaz Küçük imzalı 13 Ocak 2010 tarihli yazı ÅŸöyle devam etti: ‘Kendisine yapılan davranışın hukuka uygun olup olmadığı hususunda görüÅŸünüzün bildirilmesine, davranışının disiplin suçu oluÅŸturduÄŸu kanaatine varılırsa hangi mevzuata göre uygulama yapılacağı konusunda BaÅŸkanlığımıza ve baÅŸvuru sahibine bilgi verilmesini rica ederim…’

Yazı ekinde, resmi kurumlar ile üniversitelerde uyulması gereken kılık-kıyafet kuralları ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararları, Milli EÄŸitim Bakanlığı Kılık Kıyafet YönetmeliÄŸi, Bakanlar Kurulu kararlarına da atıfta bulunuldu.

YÖK Kanunu’nun, ‘Yürürlükteki yasalara aykırı olmamak koÅŸulu ile yükseköÄŸretim kurumlarında kılık-kıyafet serbesttir’ ibaresine de yer veren BaÅŸbakanlık, Anayasa Mahkemesi’nin çeÅŸitli tarihlerde verdiÄŸi kararları da hatırlattı.

KARAR EMSAL OLACAK

YÖK yetkilileri konunun YÖK Hukuk MüÅŸavirliÄŸi tarafından deÄŸerlendirildiÄŸini belirttiler. YÖK’e daha önce de, baÅŸta türban ve peruk olmak üzere kılık kıyafetle ilgili çok sayıda baÅŸvuru yapıldığını hatırlatan YÖK yetkilileri, konunun ilgili yönetmelikler ve yargı kararları dikkate alınarak karara baÄŸlanacağını belirttiler. YÖK, ‘ÅŸapkalı’ eÄŸitime vize verirse, bu karar yargı yoluyla iptal edilmediÄŸi sürece emsal teÅŸkil edecek ve türbanlı öÄŸrenciler, peruk yerine ÅŸapka ile derslere girebilecek.

AkÅŸam

Free Image Hosting At site

samsun
Warning: fopen(wp-content/themes/kuazahaber/cache/haber-1758.html) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/carsambaco/domains/carsamba.com.tr/public_html/wp-content/themes/kuazahaber/single.php on line 215

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/carsambaco/domains/carsamba.com.tr/public_html/wp-content/themes/kuazahaber/single.php on line 216

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/carsambaco/domains/carsamba.com.tr/public_html/wp-content/themes/kuazahaber/single.php on line 217